Чому деякі люди не товстіють від здоби?

153

18.05.2017

Уявімо, що двоє дорослих людей з’їдають по середньому шматку хліба. Через 5 хвилин в одного спостерігається різке підвищення глюкози в крові, а організм другої людини ніяк не реагує на борошняне. Чому так відбувається?

Причини явища

Що ж це може означати? Невже не існує універсального списку продуктів, від яких потрібно відмовитися для того, щоб не набирати вагу? Так і є. Такий висновок зробила група ізраїльських біологів і дієтологів. Фахівці проводили масштабне дослідження, в якому взяло участь 800 осіб. Респондентам було від 18 до 70 років. Людям поставили вимірювати свій рівень цукру в крові кожні 5 хвилин, причому це слід було робити протягом 7 днів. На смартфони учасників експерименту були встановлені спеціальні програми, завдяки яким можна повністю розписувати свій день – його режим, перелік фізичних навантажень і з’їдених страв. Крім того, у кожної людини були взяті на аналіз кал і сеча. Вчені також поцікавилися подробицями сімейної медичної історії респондентів.

Як з’ясувалося, рівень глюкози в крові у всіх опитаних змінювався по-різному, навіть за умови ідентичних раціонів. Їжа, що провокує різкі коливання цукру в одних людей, зовсім інакше сприймалася організмом інших респондентів. Це і дозволило вченим зробити висновок про те, що будь-яка дієта повинна підбиратися в індивідуальному порядку. Дієтологи Вейцмановского Інституту Еран Сегал і Еран Элинав розповідають, що протягом багатьох десятиліть лікарі були впевнені, що їх пацієнти-діабетики стабільно набирають вагу з-за того, що не дотримуються дієтологічні рекомендації. Але зроблене нещодавно відкриття дозволяє засумніватися в ефективності багатьох лікувальних дієт.

Персональна дієта

Ізраїльські дієтологи вважають, що реакція людського організму на їжу залежить від мікрофлори кишечника, яка є унікальною для кожного. Нещодавно в журналі Obesity Research & Clinical Practice було опубліковано матеріал, присвячений впливу мікрофлори кишечника на масу тіла людини. В якості прикладу було розглянуто спосіб життя і режим харчування двох людей. Одній людині було 29 років, іншому – 9 років. Однак якщо їх обох представити так, як ніби вони були ровесниками, з’ясувалося б, що 9-річний хлопчик у свої 29 років міг важити більше, ніж інший учасник експерименту. Науковці припустили, що зміни мікрофлори кишечника визначають масу тіла людини. Дженіффер Кук, керівник експерименту, сподівається, що результати дослідження допоможуть винайти нові способи контролювання обсягів тіла.

Еран Сегал і Еран Элинав прогнозують, що детальні індивідуальні дієти будуть складатися на основі результатів аналізу мікрофлори кишечника. Сьогодні вчені вже зібрали масиви необхідної інформації про продукти харчування і про те, як саме вони можуть засвоюватись організмами різних людей.