Зимова сплячка ведмедів. Що з ними відбувається?

34

20.11.2017

Друга назва зимової сплячки у ведмедів – гібернація. Період, коли у ведмедиків сповільнюється метаболізм і всі обмінні процеси. Саме завдяки цьому енергія не витрачається на рух і обмін речовин. Втім, такий період різний з аналогічним у ховрахів або інших з сімейства гризунів (У них метаболізм сповільнюється повністю). Саме тому він і називається зимовим сном.

Під час сплячки ведмеді витратять накопичені жирові запаси, якими заводять під час теплого сезону. Хижаки втрачають близько 30% ваги тіла і прокидаються вже схудлими. За час глибокого сну в ведмедів сповільнюються всі процеси в організмі (пульс, дихання, обмінні процеси…) і тільки при потеплінні, коли вони прокидаються і починають поступово «входити в норму», робота організму теж повільно повертається. При цьому кістки і шерсть у звірів під час сну продовжують рости.

За своєю природою взимку ведмеді не їдять, але при цьому фізіологічні процеси в організмі значно змінюються. Саме тому після сну хижаки дуже довго повертаються в свій звичайний стан.

Перші виходи в світ здійснюються в режимі ходячою сну. Ведмеді практично не харчуються, тільки очищають організм від їжі, якою харчувалися до сплячки.

Чому ведмеді впадають в зимову сплячку?

У холодну пору року звірам не вистачає потрібної їм рослинної їжі. Адже 80% від усього раціону ведмедиків все-таки становить їжа рослинного походження. Решта 20% — птахи, дрібні ссавці, яйця, падло, комахи, риби (найчастіше лосось) та інше.

Ведмеді прокидаються навесні, коли з’являється перша трава, після 5-6 місяців сну. Виходять з барлогу звірі не в один час. Спочатку лежбище залишають дорослі самці, потім холостяки і холостячки, і вже після – мами з потомством (квітень-травень). На Камчатці деякі дорослі самці взагалі можуть собі дозволити не спати, оскільки в тих місцях навіть взимку нереститься риба і їжі вистачає.

Народження ведмежат відбувається саме взимку, коли ведмедиця спить неміцним сном. Відразу після пологів самка починає годувати своїх дитинчат і вилизувати їх. Найчастіше пологи проходять в січні-лютому, рідко – в кінці грудня.

Виходячи на полювання взимку, люди можуть вбити тварину, навіть не помітивши, що це годуюча мати, поряд з якою лежать новонароджені малюки вагою 300-400 грам.